#energy
#waste
19-03-2020 13:03:54

Houtafval verbranding

Belgian Eco Energy bouwt voor 100 miljoen euro een nieuwe biomassacentrale op de Coal Terminal in de Gentse haven. De centrale zal via houtafval, behalve elektriciteit (zo’n 20 megawatt), warmte (50 megawatt) genereren die via leidingen aan de omliggende bedrijven geleverd wordt.

De Gentse centrale leidde in 2016 nog tot heel wat commotie, toen bleek dat de realisatie ervan in de vorm van groenestroomcertificaten 1,5 miljard euro Vlaamse subsidies zou opslorpen. De ‘Turteltaks’, van toenmalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD), moest dit alles financieren en leidde uiteindelijk tot de val van de minister. Daarnaast trok de Vlaamse regering haar steun in voor de projecten in Gent en Langerlo.

BEE kreeg midden januari 2020 een lening van 82 miljoen euro bij de Britse bank Natwest en haalde Equitix aan boord. De centrale zou begin 2022 moeten openen en over een periode van 15 jaar 165 miljoen euro aan subsidies kosten.

Renewi levert als exclusieve partner het houtafval in snippers dat afkomstig is van containerparken en bedrijfsafval.

Andere bedrijven zetten in op de verbranding van houtafval

Indaver en Suez hebben een vergunnigsprocedure lopen in de Waaslandhaven voor hun verwerkingsinstallatie E-Wood. De centrale zou zo’n 180.000 ton houtafval per jaar verwerken en operationeel zijn in 2021.

Aspiravi en Unilin werken in Wielsebeke hun tweede houtcentrale A&U Energie af. Ze zitten in de laatste fase en dienen nog enkel de leidingen schoon te blazen en de afwerkingen uit te voeren.

Nuhma heeft plannen om in Houthalen haar verbrandingsoven om te bouwen om ook hout te verbranden.

Meer informatie via de officiële websites van BEE, Renewi, Indaver, Suez, Aspiravi, Unilin en Nuhma.

Dex Oudenaarde

Een dag telt slechts 24 uur, maar iedere zelfstandige kent wel het gevoel dat het er eigenlijk 48 zouden mogen zijn. Onze focus ligt dan ook op de zaken die voor inkomsten zorgen en op de grote kostenposten. Er is geen tijd om die kleine kostenposten ook nog eens te monitoren. Het is een aangenaam gevoel om te ervaren dat Spendless deze zorg op zich neemt. Tegelijk worden dan ook nog eens besparingen gerealiseerd op de grote kostenposten of contracten met grote spelers opengebroken, wat een aanzienlijke meerwaarde is voor ons bedrijf.

Contacteer ons voor een afspraak of meer informatie