#energy
10-05-2023 11:52:35

Hoe werken de verschillende energie-indexen in België voor variabele energiecontracten?



Als bedrijf in België zijn er verschillende formules en indexen die je kan gebruiken voor het afsluiten van variabele energiecontracten. Afhankelijk van je specifieke behoeften en de energieleverancier met wie je samenwerkt, zijn er verschillende opties. We schetsen in dit artikel verschillende indexen voor variabele energiecontracten en de rol van CREG bij variabele energiecontracten in België.

1. PEGAS-index

PEGAS is een gecentraliseerde gasmarkt in België. Het is een platform dat wordt beheerd door de Belgische transmissienetbeheerder Fluxys en het is bedoeld voor de verhandeling van aardgas in België. Pegas is een afkorting van "Plate-forme d'Echange des Gaz" in het Frans, wat "Gasuitwisselingsplatform" betekent. Een voorbeeldformule zou kunnen zijn: Tarief = PEGAS-index + vaste kosten.

2. APX-index

APX (Amsterdam Power Exchange) was een Nederlandse elektriciteitsbeurs gevestigd in Amsterdam, die in 1999 werd opgericht en zich richtte op de korte-termijnhandel in elektriciteit. APX opereerde als een onafhankelijk bedrijf totdat het in 2015 werd overgenomen door EPEX SPOT.

3. EPEX SPOT-index

EPEX SPOT is een Europese elektriciteitsbeurs die zich richt op de korte termijnhandel in elektriciteit. Het is een samenwerkingsverband tussen de Franse, Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse elektriciteitsbeurzen, en het is gevestigd in Parijs. De afkorting EPEX staat voor European Power Exchange, terwijl SPOT verwijst naar de handel in spotmarkten of kortetermijnmarkten.

Op 17 april 2015 kondigden APX, en EPEX SPOT Belpex de integratie van hun diensten aan.

4. BELPEX-index

BELPEX is de Belgische elektriciteitsbeurs die zich richt op de korte-termijnhandel in elektriciteit. De beurs is in 2005 opgericht en is een initiatief van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk. Belpex fungeert als een platform voor de handel in elektriciteit tussen producenten, leveranciers en traders op de Belgische energiemarkt. Het stelt marktdeelnemers in staat om elektriciteit te kopen en te verkopen op basis van dagelijkse en intradagelijkse prijsfixaties.

5. EEX-index

De EEX-index is een Europese energie-index die wordt gebruikt om de prijs van electriciteit en gas te bepalen op de Belgische groothandelsmarkt. De index wordt bepaald op basis van de handel op de EEX-beurs in Leipzig en staat voor European Energy Exchange. Het is een Duitse beurs die zich richt op de handel in energie- en grondstoffenderivaten. De EEX-index omvat verschillende sub-indices die betrekking hebben op de handel in elektriciteit, zoals de EEX Phelix- en EEX DEB-indices. De Phelix-index is gerelateerd aan de prijsbepaling van elektriciteit in Duitsland en verschillende andere Europese landen, terwijl de DEB-index specifiek gerelateerd is aan de prijsbepaling van elektriciteit in Duitsland.

6. TTF-index

De TTF-index is een gasindex die wordt gebruikt om de prijs van gas te bepalen op de Europese groothandelsmarkt. TTF staat voor Title Transfer Facility en is de naam van de virtuele handelsplaats voor gas in verschillende Europese landen en is gekoppeld aan de gasopslag- en verhandelingsfaciliteit TTF, die is gevestigd in Nederland.

7. CREG

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) is de Belgische regulator van de energiemarkt die regelmatig rapporten en prijsevoluties publiceert. De CREG publiceert maandelijks op haar website het voortschrijdend maandelijks gemiddelde (in €/jaar) van zowel de zuivere energiecomponent als de totale factuur voor België en omliggende landen.

In de rapporten van de CREG worden verschillende internationale en nationale indexen en referentieprijzen vermeld, zoals de TTF-index, de PEGAS-index en de EPEX SPOT-index, die als basis dienen voor de analyse van de energiemarkt. De CREG beoordeelt op basis van deze indexen en referentieprijzen of de energieprijzen in België al dan niet marktconform zijn. Hoewel er geen specifieke "CREG-index" is, speelt de CREG een belangrijke rol bij het monitoren en analyseren van de energiemarkt in België met behulp van deze verschillende indexen en referentieprijzen.

Dex Oudenaarde

Een dag telt slechts 24 uur, maar iedere zelfstandige kent wel het gevoel dat het er eigenlijk 48 zouden mogen zijn. Onze focus ligt dan ook op de zaken die voor inkomsten zorgen en op de grote kostenposten. Er is geen tijd om die kleine kostenposten ook nog eens te monitoren. Het is een aangenaam gevoel om te ervaren dat Spendless deze zorg op zich neemt. Tegelijk worden dan ook nog eens besparingen gerealiseerd op de grote kostenposten of contracten met grote spelers opengebroken, wat een aanzienlijke meerwaarde is voor ons bedrijf.

Contacteer ons voor een afspraak of meer informatie