#waste
05-05-2020 16:35:24

De paramaters om je kosten te verlagen: afval

- Soorten afvalstromen

Niet alle afvalverwerkers kunnen alle stromen zelf verwerken. Houd er dus rekening mee dat je voor de verwerking van sommige afvalstromen meer betaalt bij de ene dan bij de andere afvalverwerker.

- Aantal vestigingen (verschillende locaties)

Hoe meer vestigingen, hoe hoger de totale kost. Maar, als de afvalstromen grotendeels dezelfde blijven en de verwerkingsopdracht van de leverancier bijgevolg niet veel verandert, dan vraag je een vermindering van de eenheidsprijs.

- Aantal containers

Hoe meer containers, hoe hoger de totale kost. Maar, pas opnieuw het principe van vraag en aanbod toe. Verandert de soort opdracht niet, dan kan je een betere eenheidsprijs onderhandelen voor de huur van je container

- Type containers en huurkost container

Hoe groter je container, hoe hoger de huurkost. Betaal echter nooit het dubbele bedrag voor een container die twee keer zo groot is als een andere container.

Bepaal welke soort container het beste past bij je bedrijf. Heb je weinig afval en plaats, kies dan voor een rolcontainer. Heb je veel afval en voldoende plaats? Overweeg dan een afzetcontainer ...

- Ophaalperiodiciteit

Hoe vaker de leverancier je container ledigt per jaar, hoe hoger de totale kost, maar hoe lager de eenheidsprijs.

- Contractduur & verlengingsperiode

In veel gevallen heb je een driejaarcontract met stilzwijgende verlenging van dezelfde periode. Vermijd contracten die langer duren dan 3 jaar. Heb je veel afvalstromen en containers aan te bieden aan de leverancier, dan kan je zelfs voor één jaar een contract aangaan.

De duur van je contract met de leverancier heeft niets te maken met de werkelijke samenwerking met die leverancier, noch met de tevredenheid van hun dienstverlening. Ben je tevreden, dan verleng je de samenwerking. Hebben er zich problemen opgetreden, dan heb je voldoende ruimte om aan tafel te zitten en alles uit te klaren.

- Transportkost

Hoe dicht bevind je je van de depot van de leverancier? Aanvaard geen hoge transportkosten indien ze niet ver moeten rijden om je afval te ledigen.

- Verwerkingskost

De verwerkingskost wordt bepaald door het type afvalstroom. Dient je leverancier je afval nog te vervoeren naar een andere leverancier, dan betaal je een hogere kost dan wanneer ze dit zelf verwerken.

Afhankelijk van de stroom en de leverancier kan je kiezen om de verwerkingskost te includeren in of linken aan andere kosten (bv. restafval container 1100 liter met huurprijs x en verwerkingskost y ). Je kan ook gebruikmaken van een kost per eenheid, bv. kost per kilo.

- Ledigingkost

Sommige leveranciers rekenen extra kosten aan zoals een ledigingskost. Ga hier niet mee akkoord als je reeds betaalt voor de huur van je container en de verwerking en het transport van je afval, 

- Extra parameters

Benieuwd naar meer parameters? Of wens je een analyse van je afvalkosten te ontvangen? Neem vrijblijvend contact op met een Spendless collega.


Dex Oudenaarde

Een dag telt slechts 24 uur, maar iedere zelfstandige kent wel het gevoel dat het er eigenlijk 48 zouden mogen zijn. Onze focus ligt dan ook op de zaken die voor inkomsten zorgen en op de grote kostenposten. Er is geen tijd om die kleine kostenposten ook nog eens te monitoren. Het is een aangenaam gevoel om te ervaren dat Spendless deze zorg op zich neemt. Tegelijk worden dan ook nog eens besparingen gerealiseerd op de grote kostenposten of contracten met grote spelers opengebroken, wat een aanzienlijke meerwaarde is voor ons bedrijf.

Contacteer ons voor een afspraak of meer informatie