#spendless
12-10-2023 09:28:19

Implementeer strategische sourcingpraktijken voor je indirecte bedrijfskosten

Strategische sourcing is een essentieel onderdeel van supply chain management en inkoopstrategie voor organisaties. Het omvat het plannen, beheren en optimaliseren van de processen waarmee een bedrijf goederen en diensten van externe leveranciers verwerft. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over hoe je strategische sourcingpraktijken kan implementeren voor je algemene bedrijfskosten.

Strategische sourcing

1. Doelstellingen vaststellen: Het begint met het vaststellen van duidelijke doelstellingen voor je strategische sourcingplan. Dit kan onder meer het minimaliseren van kosten, verbeteren van de kwaliteit, versterken van de toeleveringsketen of het bevorderen van duurzaamheid omvatten. Deze doelstellingen moeten aansluiten bij de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen.

2. Leveranciersanalyse en -selectie: Identificeer potentiële leveranciers die aan je behoeften voldoen. Gebruik criteria zoals prijs, kwaliteit, betrouwbaarheid, capaciteit en duurzaamheid om leveranciers te evalueren. Kies leveranciers die het beste passen bij je doelstellingen en bedrijfsbehoeften.

3. Onderhandelingen: Voer effectieve onderhandelingen met geselecteerde leveranciers om gunstige voorwaarden te bedingen. Dit omvat het bespreken van prijzen, leveringsvoorwaarden, betalingsvoorwaarden en andere contractuele aspecten. Het doel is om de best mogelijke deal te sluiten voor je organisatie. Onthoud dat onderhandelen altijd een verhaal van geven en nemen is. Probeer zoveel mogelijk lange termijn relaties te onderhouden en dit doe je door wederzijds respect.

4. Contractbeheer: Zodra de overeenkomsten zijn bereikt, is het cruciaal om ze nauwkeurig vast te leggen in contracten. Contractbeheer omvat het beheren en naleven van contracten gedurende hun looptijd. Zorg ervoor dat de leverancier voldoet aan de overeengekomen voorwaarden en dat je organisatie ook haar verplichtingen nakomt. Leg Service Level Agreements vast waar nodig.

5. Risicobeheer: Identificeer en beheer risico's in je toeleveringsketen. Dit kan onder meer risico's met betrekking tot prijsschommelingen, leveringsonderbrekingen, kwaliteitsproblemen of politieke/geopolitieke kwesties omvatten. Ontwikkel plannen om met deze risico's om te gaan en waar mogelijk te verminderen.

6. Prestatiemonitoring: Blijf de prestaties van leveranciers volgen op basis van vooraf bepaalde KPI's (Key Performance Indicators) en SLA's. Dit helpt om ervoor te zorgen dat leveranciers blijven voldoen aan de verwachtingen en dat eventuele problemen tijdig worden geïdentificeerd en aangepakt.

7. Continue optimalisatie: Strategische sourcing is een dynamisch proces. Het is belangrijk om voortdurend te streven naar optimalisatie. Dit omvat het herzien van leveranciersrelaties, het evalueren van nieuwe leveranciers en het aanpassen van je strategie op basis van veranderende marktomstandigheden en bedrijfsdoelstellingen.

8. Technologische ondersteuning: Overweeg het gebruik van inkoopsoftware en technologieën voor gegevensanalyse om je strategische sourcingproces te verbeteren. Dit kan helpen bij het automatiseren van taken, het verzamelen van gegevens en het nemen van geïnformeerde beslissingen.

9. Interne samenwerking en communicatie: Zorg voor goede samenwerking en communicatie tussen inkoop, supply chain, financiën en andere relevante afdelingen binnen je organisatie. Dit helpt bij het afstemmen van doelstellingen en het realiseren van synergievoordelen.

10. Vraag hulp aan externe en onafhankelijke deskundigen: Het vragen om hulp aan externe en onafhankelijke deskundigen biedt organisaties toegang tot waardevolle expertise, objectiviteit en middelen die kunnen bijdragen aan het succes van hun strategische sourcinginspanningen. Het is een strategische benadering om de efficiëntie en effectiviteit van inkoop- en supply chain-activiteiten te verbeteren en tegelijkertijd kosten te beheersen en risico's te verminderen.

Maatwerkbedrijf BWB

"Ik vind jullie benchmarking en hulp bij de onderhandelingen en optimalisaties zeer interessant. Een samenwerking met jullie lijkt me een no-brainer voor ieder management team of raad van bestuur. Je verliest niets."

Bert Verschuren, General Manager

Contacteer ons voor een afspraak of meer informatie