#spendless
23-08-2023 10:40:22

Effectieve onderhandelingstechnieken voor het verlagen van indirecte kosten: deel 2

Onderhandelen

1. Vergelijk meerdere leveranciers: Het vergelijken van verschillende leveranciers geeft je een beter inzicht in de markt en biedt de mogelijkheid om concurrerende aanbiedingen te verkrijgen. Gebruik deze informatie tijdens de onderhandelingen om de leverancier te laten zien dat je andere opties overweegt. Dit kan druk uitoefenen op de leverancier om met betere voorwaarden of prijzen te komen.

2. Zoek naar verborgen waarde: Richt je niet alleen op de prijs, maar zoek ook naar andere aspecten waarop je waarde kunt creëren. Denk bijvoorbeeld aan extra services, langere garantieperiodes, verbeterde leveringstijden of exclusieve deals. Deze extra's kunnen indirecte kosten verlagen of de waarde van de samenwerking vergroten.  

3. Gebruik data en feiten: Ondersteun je argumenten en voorstellen met concrete data en feiten. Verzamel en analyseer relevante informatie, zoals historische uitgaven, markttrends en benchmarks. Dit geeft je een sterke basis om je standpunt te onderbouwen en kan de geloofwaardigheid van je voorstellen vergroten.

4. Focus op kostenbesparingen: Tijdens de onderhandelingen kun je de aandacht vestigen op mogelijke kostenbesparingen die jouw bedrijf kan realiseren. Leg uit hoe de voorgestelde wijzigingen, zoals het herzien van contractvoorwaarden, efficiëntere processen of het gebruik van nieuwe technologieën, kunnen leiden tot kostenverminderingen op lange termijn. Dit kan de leverancier motiveren om gunstigere prijzen of voorwaarden aan te bieden.   

5. Wees bereid om alternatieven te overwegen: Sta open voor alternatieve oplossingen en ideeën. Als de leverancier niet direct akkoord gaat met je voorstellen, vraag dan naar hun suggesties om indirecte kosten te verlagen. Door samen te werken en verschillende perspectieven te overwegen, kun je tot creatieve oplossingen komen die voor beide partijen voordelig zijn.   

6. Hanteer een strategische deadline: Door een strategische deadline te stellen, kun je druk uitoefenen op de leverancier om snel te reageren en met concurrerende voorstellen te komen. Dit kan vooral effectief zijn wanneer je meerdere leveranciers overweegt. Een duidelijke deadline kan helpen om de onderhandelingen in beweging te houden en het proces te versnellen.

De Troyer NV

De manier van aanpak en jullie verhaal gaven me veel vertrouwen en de resultaten die we via de samenwerking met Tim behaalden, maakten dit vertrouwen meer dan waar.

Ik kreeg al snel het gevoel dat we in goede handen waren.

Jeffrey Versteeg, Senior Business Controller

Contacteer ons voor een afspraak of meer informatie